Team retrospectief

Teamcoaching en training in het retrospectieve werkveld

Leren door doen – praktijk

Om een positief projectteam op te bouwen, is het essentieel om zelfreflectie en continu leren onderdeel te maken van de cultuur van je organisatie. Een efficiënte manier om dit te doen, is door teamretrospectieven in je projecten op te nemen. Een retrospectief is een (terug)blik op een werkproject met als doel om progressief leren, verbetering en effectief teamwerk te testen en te ontwikkelen.

In tegenstelling tot de meer klassieke bijeenkomst, waarbij doorgaans informatie of status wordt gedeeld, is een retrospectief een leermiddel dat ook nieuwe informatie en actieplannen genereert. Het is een manier om het werkproces, de prestaties van het team en de kwaliteit van hun teamwerk te onderzoeken.

Teamretrospectief is een combinatie van training en supervisie en met inzet van een neutrale facilitator om het Plan-Do-Check-Act-proces, dat leidt tot kwaliteitsverbetering, in elke fase effectiever te maken.

Voorafgaand aan de sessie ontwikkelt de facilitator samen met het team een plan om tot een succesvolle retrospectief te komen. Een team kan bijvoorbeeld terugkijken op de voltooiing van de beginfase, nadenken over klantbetrokkenheid, managementondersteuning of teamcommunicatie.

Tijdens de training werken we aan de ontwikkeling van een houding waarbij het individu en het projectteam meer gevoel ontwikkelen van eigendomsdoel of dat een deel van dat doel ‘van hen’ is.

De aspecten; het gevoel erbij te horen, geloof in eigen kunnen, zelfidentiteit, autonomie, verantwoordelijkheid, verantwoording en territorium geven meer diepte en breedte in de basis voor een praktische werkproces.

Het teamretrospectief is een maatwerk training. Het team is het startpunt.

De opleiding start met een drietal vaste opleidingsdagen met een introductie in retrospectief werken, de Plan-Do-Check-Act methodiek gecombineerd met ervarend leren. Vervolgens worden er 2 a 3 uur durende teamretrospectieven gepland gedurende een project.

Opzet training:

3 lesdagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Locatie en data:

Op aanvraag als incompany-training en/of maatwerk beschikbaar.

Kosten:

€770,00 per persoon, incl. lunch, koffie en thee.

Scroll to Top